Není jedno, jaký obraz vám visí v obýváku. Buďte uživateli výtvarného umění!

Každý rok v září a říjnu probíhá výstava mých obrazů ve Fér café v Českých Budějovicích. Už je to taková tradice posledních několika let. Když jsem si dávala dohromady koncept té poslední, říkala jsem si, že bych ráda představila malby z mé tvorby, kterou nazývám „přísně osobní“.

Tedy obrazů, které nejsou nikde k vidění, neboť je maluji na zakázku pro osobu či osoby nebo konkrétní místo. Začala jsem tedy oslovovat majitele těchto obrazů s prosbou o zapůjčení.

Jedním z nich byla i Ivanka. Napsala jsem e-mail, žádná odpověď. Volám, také bez odezvy. To už mi bylo trochu divné, ale říkala jsem si, že je čas prázdnin a dovolených. Pak jsem potkala Ivanku ve městě. Moc jsem neváhala a hned jsem na ni vybafla svou prosbu:-)

Její odpověď mne velice zarmoutila. “Víš, já nevěděla jak ti to napsat. Moc jsme s manželem nad tím přemýšleli a zjistili jsme, že je nechceme zapůjčit! Tak moc jsme si na ně zvykli, že už si ani neumíme představit, že by tu s námi doma nebyly…že bychom zase měly prázdné stěny, byť i jen na pár dní“.

Tak to byl šok! Přiznám se, že toto odmítnutí jsem opravdu nečekala. Ivanka s rodinou mají dvě velká plátna, která jsem jim namalovala. A na rovinu, v koncepci mé výstavy mi sakra chyběla:-).  Přání jsem samozřejmě respektovala a netlačila, i když to ve mne trochu bublalo:-)

A jak jsem si tak pokračovala ve své cestě, tak mi to najednou došlo! Tohle „odmítnutí“ je pro mne jako autorku vlastně ta největší pochvala, jaké se mi může dostat. To je přesně to, proč skutečně tvořím. Proč maluji. To je ten skutečný smysl obrazů!

A hlavně také důkaz z praxe – běžného života, jak moc obrazy a výtvarné umění na nás lidi opravdu působí. Nemusíte být přitom žádní experti a znalci umění. Stačí, abyste byli jejich uživatelé. To znamená – užívat si jich!

Tak jako Ivanky manžel. Ten byl na začátku, kulantně řečeno, velmi skeptický:-) Při domluvě zakázky jsme se dohodli, že jeden obraz namaluji do obýváku a jeden obraz bude jenom pro něj, tedy osobní. Tam mi vyšlo téma „Čistá hlava“.

Obrazy jsem dokončila. Nechala schnout. A to je fáze, kdy se hodně bavím. Proč? Protože všechny návštěvy jsou zvědavé a chtějí vidět novinky. Tento obraz byl aktivován na uvolnění přetlaku hlavy, myšlenek, příliš logického myšlení a pro celkový relax.  A věřte nebo ne. Kdo se potřeboval u tohoto obrazu „dobít“ neomylně se u něj zastavil. S komentářem nebo bez něj se v jeho blízkosti uvelebil, popíjel kávu a prostě byl. A se slovy, že to bylo fajn a že si pěkně odpočinul, odešel:-)

Stejně i u manžela Ivanky. Je to úspěšný podnikatel s hlavou plnou aktivit ohledně firmy. Zvyklý vše brát poměrně jasně a logicky. Když si přišel vyzvednout „svůj“ obraz byla jeho reakce poměrně vlažná. Přitom se ale stále díval do obrazu. Když jsem mu řekla téma obrazu a vysvětlila, jak obrazy pracují, myslel si už trochu něco o bláznivce:-)

Později jsem Ivanku zase potkala ve městě. S úsměvem mi sdělovala, že manžel se ze svého koutku, kde visí obraz, ani nehne. Rád tam sedí a říká, že si tam odpočine jako na chatě:-)

Nemusíte všemu rozumět. Všechno rozebírat a komentovat. Stačí si to užívat…

Každý jsme jiný a přeci jsme všichni stejní. Jsme citliví!

Jenom každý jinak. Někdo potřebuje slova, někdo to prostě nasává a je. Tak funguje umění a obrazy obzvlášť.

Toto vše je prokázáno už i vědecky. Krása + smysl + umění = Arteterapie. Ať už směrem k vám, jako divákům, kdy přijímáte – dostáváte. Tak i směrem od vás různou formou terapie, kdy se vykreslujete ze svých pocitů a hledáte ve svém podvědomí a vydáváte – uvolňujete.

Arte pro vaše nasycení

Zaměřuji se na abstraktní malbu. Mám jí ráda.  Dává mi velký prostor vyjádřit pomocí barev a tahů, co cítím, vnímám a to formou, která mi neurčuje žádné limity. To dává i prostor a svobodu i pro vás diváky, abyste si každý v obraze našel svojí část, rezonanci své osobnosti a svého životního příběhu.

Malování mně bavilo od malička, ale až šamanská práce posunula mé vnímání a malování obrazů do další úrovně.  A díky tomu vznikají pod mýma rukama i energetizující – léčivé obrazy.

Trochu jiný pohled

Energie je úplně ve všem kolem vás, i tam, kde to vypadá, že není. Je, ale je jí tam málo nebo není aktivní.

A proto vám chci ukázat trochu jiný pohled na obrazy a jejich výběr do obýváku, vašeho domu, interiéru.

Pohled, kterému budete rozumět, aniž máte vystudované umění nebo jste ezoterický fanda. Je to o přirozenosti každého z vás a každodenního bydlení, protože není jedno, jaké obrazy máte kolem sebe.

Pokud chcete vědět více, stáhněte si tento e-book zdarma “Jaký obraz chci mít v obýváku” aneb 7 kroků k výběru toho správného obrazu pro vás.

Hezký den s úsměvem na tváři:-)

PS: nakonec musím přiznat, že obrazy, které jsem si namalovala pro sebe, také nerada půjčuji na výstavy. Také mi doma chybí. Jsou jako deka. Přežijete bez ní, ale s ní je vám tak nějak měkoučko a teploučko:-)

Jane H. - šamanka a malířka Propojuje šamanský svět neviditelných energií se světem barev a štětců. Tak vznikají energetizující - léčivé obrazy, které maluje pro vás, váš život, domov i kancelář. Do galerie >> Jako šamanský průvodce léčí na úrovni srdce, ne hlavy. Většinou je totiž velký rozdíl mezi tím, co si myslíme a tím, co skutečně naše srdce = duše potřebuje. Ví o čem je život! Prošla si hodně bolestnými a náročnými okamžiky. Stála i na okraji propasti. Zvolila ale život a s nadšením jde stále dál. S úsměvem na rtech i v srdci. Aktuální léčivá setkání zde >>
Comments